Wybierz
świeże kiełki

Wybierz
świeże zioła

Świeże kiełki warzywne to kiełkujące nasiona różnych roślin w początkowej fazie wzrostu. Fenomen kiełków jako pokarmu polega na tym, że zawierają one olbrzymie ilości łatwo przyswajalnych dla organizmu człowieka witamin i mikroelementów. Wynika to z tego, że kiełkujące nasiono produkuje te substancje, aby umożliwić nowopowstającej roślinie szybki wzrost.

Najstarsze wzmianki o spożywaniu kiełkujących nasion pochodzą z XVIII wieku. Angielscy żeglarze dostawali do jedzenia kiełkujące ziarno jęczmienia oraz kiełkującą fasolę, co miało zapobiec szkorbutowi (chorobie spowodowanej niedoborem witaminy C).

Dzięki współczesnym badaniom wiemy, jak wiele cennych składników odżywczych jest zawartych w kiełkach – między innymi są to wapń, żelazo, magnez oraz potas. Kiełki to również źródło cennych witamin – A, B1, B6 czy witaminy C. Co ważniejsze kiełki są pokarmem całkowicie naturalnym, co stanowi o ich wyższości nad farmaceutycznymi suplementami diety. Ponadto świeże kiełki są dostępne przez cały rok, co jest niezwykle korzystne w sezonie jesienno – zimowym i na przednówku.

W naszej ofercie posiadamy kiełki między innymi rzodkiewki czy słonecznika jak również mieszanki kiełków różnych roślin.

  • Kiełki brokułu

    Kiełki brokuła, podobnie jak brokuł oraz inne rośliny z rodziny krzyżowych zawierają sulforafan – substancję zapobiegającą powstawaniu raka, a także, w pewnych przypadkach, powstrzymującą rozwój komórek nowotworowych.

  • Kiełki fasoli Mung

    Fasola Mung, podobnie jak inne rośliny strączkowe jest nieocenionym źródłem białka. Dzięki obecności niezbędnych w procesie kiełkowania enzymów białko to jest łatwoprzyswajalne, same kiełki zaś znacznie lżej strawne niż fasola.

  • Kiełki lucerny

    polecane są kobietom w okresie ciąży i karmienia, a także osobom niejedzącym mięsa.

  • Kiełki rzodkiewki

    Kiełki rzodkiewki mają opinię wspaniałego leku na przeziębienie. Zawdzięczają ją nie tylko dużej zawartości witaminy C (kiełki zawierają jej 2,5 raza więcej niż korzeń rzodkiewki), ale również działaniu wykrztuśnemu.

  • Kiełki słonecznika

    Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi fosforu i wapnia, a więc substancji mineralnych wzmacniających kości i zęby oraz żelaza niezbędnego w procesie krwiotwórczym.

  • STIR FRY – kiełki na patelnię

    STIR FRY to mieszanina kiełków fasolli Mung, ciecierzcy i dwóch rodzajów soczewicy. Została skomponowana w taki sposób, aby można ją było przyrządzać i podawać na ciepło.

  • MIX – mieszanina kiełków

    Wyśmienita do spróbowania „na początek” mieszanka kiełków rzodkiewki, lucerny i soczewicy.

lepszy aromat
i smak

Świeże zioła przyprawowe od czasów starożytnych są wykorzystywane w kuchniach całego świata. Świeże i suszone liście, łodygi czy kwiaty podnoszą walory smakowe potraw oraz nadają im wspaniały aromat. Ponadto – o czym najczęściej nie wiemy – dodawane do potraw zioła mają różnoraki wpływ na nasz organizm. Wzmagają apetyt, ułatwiają trawienie, działają uspokajająco, albo – wręcz przeciwnie – pobudzają do działania. Niektóre działają leczniczo przy różnych dolegliwościach.

Sprzedawane przez nas zioła są uprawiane w tradycyjny i naturalny sposób – w podłożu torfowym, przy systematycznym nawadnianiu i odpowiednim oświetleniu. W takich warunkach rośliny mogą zgromadzić w sobie odpowiednią ilość olejków eterycznych, które później podniosą walory smakowe przyrządzanych dań.

W procesie uprawy zrezygnowaliśmy z chemicznych środków ochrony roślin na rzecz ochrony biologicznej. Dzięki temu na Państwa stoły trafiają naturalne zioła najwyższej jakości.

  • Zioła bazyli

    Bazylia pobudza apetyt i dobrze wpływa na trawienie. Działa łagodząco na różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

  • Zioła estragonu

    Estragon wzmaga apetyt i wspomaga wydzielanie soków trawiennych. Pomaga przy różnego rodzaju dolegliwościach żołądkowych.

  • Zioła kolendry

    Kolendra działa pobudzająco na apetyt, przyspiesza wydzielanie soków trawiennych. Ma działanie rozkurczowe, dzięki rozpuszczaniu cholesterolu poprawia działanie układu krążenia.

  • Zioła lubczyka

    Lubczyk ma właściwości wykrztuśne, jest skutecznym środkiem wspomagającym działanie układu moczowego.

  • Zioła majeranku

    Majeranek ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wzmaga wydzielanie soków trawiennych i reguluje pracę układu pokarmowego. Ma również działanie uspokajające, a olejek majerankowy jest używany do inhalacji podczas zapaleń górnych dróg oddechowych.

  • Zioła melisy

    Melisa ma wszechstronne zastosowanie jako zioło lecznicze. Działa uspokajająco, pomagając zwalczyć bezsenność i stres. Uśmierza bóle głowy, ma pozytywny wpływ na układ trawienny i krwionośny. Wspomaga również koncentrację.

  • Zioła mięty

    Mięta ma działanie przeciwskurczowe i pobudzające. Wzmaga wydzielanie soków żołądkowych co wspomaga trawienie. Napar z mięty stosuje się powszechnie w dolegliwościach żołądkowych, w przypadku niestrawności. Używa się go również do płukania jamy ustnej i gardła.

  • Zioła oregano

    Oregano posiada lecznicze właściwości dezynfekcyjne, ma również działanie rozkurczowe. Olejek tymolowy zawarty w roślinie pomaga w leczeniu ran skóry, wywar z ziela oregano stosuje się również do płukania gardła.

  • Pietruszka zwyczajna

    Pietruszka ma właściwości antybakteryjne, działa regulująco i wspomagająco na układ trawienny i moczowy. Z powodu wysokiej zawartości żelaza jest zalecana jako ważny element diety dla osób z anemią

  • zioła rozmarynu

    Rozmaryn ma właściwości odkażające, jego spożywanie wzmacnia organizm. Według niektórych ma bardzo dobry wpływ na pamięć.

  • Sałata rukola

    Jest bardzo popularna w kuchni śródziemnomorskiej. Mabardzo charakterystyczny aromat i lekko gorzkawy, wyraźny smak. Najczęściej wykorzystywana do sałatek i surówek, może także służyć jako dodatek owoców morza.

  • Zioła szałwi

    Szałwia ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, wpływa regulująco na pracę układu pokarmowego. Działa uspokajająco, obniża poziom cukru we krwi.

  • Zioła tymianku

    Tymianek jako roślina lecznicza ma silne działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Dzięki właściwościom wykrztuśnym jest używany do leczenia chorób gardła.

  • Produkty Pokarm Życia® to smak i zdrowie na Państwa stołach!

  • Nasze zioła i kiełki spełniają najwyższe wymagania światowe.

  • Kiełki warzywne uzyskujemy ze starannie wyselekcjonowanych nasion.

  • Świeże zioła przyprawowe Pokarm Życia® to aromatyczny, świeży i zdrowy dodatek do wielu potraw.

Kim jesteśmy

GOH Sp. z o.o. powstała w 2010 roku w wyniku przekształcenia Gospodarstwa Ogrodniczo - Hodowlanego H. i Z. Ziembińscy. Spółka opiera swoją działalność na wieloletnich doświadczeniach Gospodarstwa w uprawie warzyw, świeżych ziół przyprawowych oraz produkcji świeżych kiełków warzywnych. Gromadzona przez ponad 20 lat praktyczna wiedza oraz przekazywane z pokolenia na pokolenie zamiłowanie do ogrodnictwa zaowocowały stworzeniem wysokiej jakości produktów. Szczególny nacisk kładziemy na naturalne sposoby uprawy, dzięki czemu na Państwa stoły trafiają zdrowe i smaczne kiełki oraz aromatyczne zioła. Nasze produkty, znane jako „Pokarm Życia", od wielu lat cieszą się zaufaniem Klientów ceniących świeżą i zdrową żywność.

Zioła i kiełki „Pokarm Życia" są uprawiane zgodnie ze standardami systemu GLOBALGAP określającego zasady bezpieczeństwa i jakości produkcji.

Zachęcamy Państwa do korzystania z naszych doświadczeń i owoców naszej pracy. Życzymy smacznego!